U bent hier

Thema's

Thema's

De medezeggenschap kent vele thema’s en uitdagingen. Tijdens het MZ LAB umc vragen wij jou om je in groepsverband in één van de vraagstukken te verdiepen. Voordat je een thema kiest, kun je tijdens de bootcamp op twee thema’s door een expert geïnspireerd worden. Op het eindevent pitch je vervolgens samen met je groep jullie visie op dat vraagstuk. 

Jong + oud = goud!

Het personeelsbestand van een umc is enorm divers. Wat betekent dat voor de dynamiek zowel binnen als buiten de OR? En hoe zorg je er als young professional voor dat je enerzijds de kennis en ervaring van de oudere collega’s weet te benutten, maar tegelijkertijd ook durft aan te kaarten als bepaalde werkwijzen achterhaald zijn en beter kunnen?

 

De digitale OR

‘Papier’ is een van de woorden die vaak genoemd wordt als het gaat om de ondernemingsraad. Terwijl we leven in een wereld van Blockchain, Big Data, Artificial Intelligence, Virtual Reality. De toepassingen zijn eindeloos, maar ondernemingsraden komen langzaam op gang. Hoe kan dit beter?

 

Tenminste houdbaar tot

Als je nu nog onder de 35 bent dan moet je naar verwachting tot na je 70e blijven werken. Hoe zorg je er voor dat je dat al die tijd met plezier en gezond kan doen? Kortom, op welke wijze kun je als jongere aan je duurzame inzetbaarheid werken en wat kan de medezeggenschap daar aan bijdragen?

 

De OR: politieagent of pionier?

Veel (aankomende) medezeggenschappers ervaren vaak spanning tussen ‘oud’ en ‘nieuw’. Enerzijds heeft de OR wettelijke bevoegdheden en controletaken op basis van de Wet op de Ondernemingsraden en CAO, de rol van ‘politieagent’. Anderzijds wil de OR ook meebewegen of zelfs ‘pionier’ zijn op het vlak van nieuwe vormen van leiderschap en organiseren, bijvoorbeeld richting meer zelforganisatie. Hoe kan daar een goede balans tussen worden gevonden?